Başlangıç Eğitimi 2022

KİMLER KATILABİLİR?
Başlangıç eğitimi için ön koşul aranmamaktadır.
EĞİTMENLER
Burhan Felek ve Gizem Aydoğan
SON BAŞVURU SÜRESİ
31 Aralık 2022
KATILMAK İÇİN
Kurs Katılım Formu

P1P1 eğitimi başarıyla tamamlayan adaylar yamaç paraşütü P2 eğitimi ‘ni almaya hak kazanırlar. P1 eğitimi teorik olduğu için sertifika alamayan adaylar bu eğitimi başarıyla geçtiklerinde başlangıç seviye pilotluk sertifikası almaya hak kazanacaktır. P1 eğitiminde alınan teorik eğitimlerin uygulamaları yapılarak adaylar tam anlamıyla paraşütçü olmaya hazırlanır. P1 eğitimi için Yamaç Paraşütü P1 eğitimi yazımıza göz atabilirsiniz.

 

P2 Eğitiminin İçeriği

Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi İçeriği

 

Teorik eğitimin ardından kursiyerler yer eğitimi ve uçuş eğitimi almaya hazır kabul edilirler. Bu eğitimler uçuş yapılacak alanda gerçekleştirilir. İlk olarak kursiyerlere temel kurallar ve hareketler hakkında bilgi verilir. Bu aşamada kursiyerler, paraşüt ile nasıl koşmaları gerektiği, paraşüte nasıl hakim olacakları gibi konularda eğitim alırlar. İniş ve kalkış için gerekli reflekslere odaklanırlar. Paraşütü havalandırmak, paraşütü baş üstünde tutmak ve uygun şekilde söndürmek gibi eğitimler de bu aşamada verilir. Bu çalışmaların tamamı düz arazide gerçekleştirilir. Kursiyerler tüm bilgileri kavrayana ve eksiksiz uygulayana kadar eğitimlere devam edilir.

Düz arazide yapılan çalışmaların ardından Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi alan kursiyerler eğimli arazide çalışmalara başlayabilir. %5 – %10 oranında eğimli bir arazide eğitimlere başlanır. Eğimli arazide paraşütünü doğru biçimde kontrol etmeyi başaran kursiyerler; telsiz eğitimine başlar. Bu aşamada telsiz komutları hakkında eğitim alırlar. Kursiyerlerin uçuşları esnasında telsiz komutlarını takip etmeleri ve uçuşlarını bu komutlar doğrultusunda gerçekleştirmeleri zorunludur.

Kursiyerler bu aşamanın ardından uçuş yapmaya hazır olurlar. Uçuşlar, 60 – 350 metre yükseklikte gerçekleştirilir. Uçuşlar kalkış ve iniş noktasında bulunan eğitmenlerin kontrolünde yapılır ve yaklaşık yedi kere tekrar edilir. Yapılan uçuşlarda yeterli başarı gösteren kursiyerler. “P2 Eğitimi Pilot Belgesi” almaya hak kazanırlar. Bu belgeye sahip olan kursiyerler, eğitmen gözetiminde 600 metre yükseklikte uçuş yapma hakkı kazanırlar. Yeterli başarı gösteremeyen kursiyerler eğitmenler eşliğinde uçuş yapmayı sürdürürler. Bu uçuşlar, eğimli arazide alçak tepe uçuşları şeklinde gerçekleştirilir.

Bu çalışmalara ek olarak; kursiyerlere beş nokta taklası adlı bir yöntem öğretilir. Bu yöntem ile iniş esnasında yaşanabilecek olumsuzlukların önlenmesi amaçlanmaktadır. Bu yöntem sayesinde kursiyerler sert iniş anlarında zemini yumuşatmayı öğrenirler. Böylelikle iniş daha güvenli biçimde gerçekleşir.

P1 eğitimi sonrasında beklenen an gelir ve adaylar paraşütlerini giyip uçuş alanına geçer. Bu, yamaç paraşütüne aşık herkes için tarif edilemez bir andır. Adaylar tabi ki alana çıkar çıkmaz uçuşa geçemezler. Ondan önce öğrenilmesi gereken birkaç temel hareket ve kurallar vardır. Tam anlamıyla hazır olan aday uçuşa geçebilir.

Yamaç Paraşütü P2 Eğitimi ‘nde Uçuş alanına çıkan adaylara paraşüt ile nasıl koşulduğu, paraşüte nasıl hakim olunması gerektiği ve kalkış için gerekli reflekslerin neler olduğu gösterilir. Düz arazide yapılan bu aşamalarda adaylar paraşütünü havalandırmayı, düzgün bir hat üzerinde paraşütü baş üstünde tutmayı ve doğru bir şekilde söndürmeyi öğrenirler. Tüm bu çalışmalar kusursuz olana dek tekrar eder.

Düz arazide yapılan çalışmalar başarıyla sonuç verdikten sonra %5 veya %10 arası eğimli bir araziye geçilir ve aynı eğitimler orada da verilir. Adaylar eğimli arazide de paraşüt kontrolünü düzgün bir şekilde tamamladıktan sonra telsiz kullanımına geçer. Adaylar telsiz kullanımıyla beraber verilen komutların ne anlam ifade ettiğini öğrenir. Her aday uçuş sırasında telsiz ile verilen komutlarla hareket etmek zorundadır.

Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi (P2 Eğitimi)

 

Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi
aynı zamanda P2 eğitimi olarak adlandırılır. Tamamen teorik olarak yürütülen P1 eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerler P2 eğitimine başlamak için hak kazanırlar. Kursiyerler, P2 eğitimine, başlangıç seviye pilotluk sertifikası alabilmek için katılırlar. P2 eğitimi, P1 eğitimi süresinde alınan teorik eğitimin uygulanmasını içerir. Böylelikle kursiyerler hem teorik hem de pratik anlamda; paraşütçü olabilmek için ilk adımı atmış olurlar.

P2 eğitimi almak isteyen kursiyerlerin 16 yaş ve üzerinde olması beklenir Kursiyerlerin minimum 1.55 metre ve maksimum 2.00 metre boy aralığında olması gerekmektedir. Ek olarak minimum 45 kilo ve maksimum 110 kilo ağırlığındaki kişiler Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi alabilir.  Spor için gerekli fiziksel yeterliliğe sahip olmak eğitimlere katılmak için aranan diğer koşullar arasındadır. Renk körü olanlar, Kalp, Tansiyon ve Astım, Sara hastaları eğitimlere katılamazlar. Hamileler için de benzer bir durum söz konusudur. Hamileler yamaç paraşütü eğitimi alamaz ve uçuşlara katılamazlar. Bu nedenle; eğitimlere başvuru öncesinde doktor kontrolünden geçilmesi ve sağlık raporu sunulması gerekir.

P2 Eğitimi için tehlike oluşturabilecek yapıların olmadığı bölgeler tercih edilmektedir. Küçük tepelerin olduğu bölgeler seçilir. Elektrik teli, ağaç gibi engellerin olmadığı bölgelerde çalışmalar yürütülür. Tüm eğitimlerde THK sertifikalı paraşüt eğitmenleri görev alır.

Bu aşamaları geçen adaylar 60 – 350 metre arasındaki yükseklikten uçuş yapar. Bu uçuşlar kalkış ve iniş noktasında bulunan iki eğitmen kontrolünde yapılmaktadır. Yaklaşık yedi kere tekrar eden bu uçuş sonucunda başarılı olan adaylar Yamaç Paraşütü P2 Eğitimi Pilot Belgesi’ne sahip olur. Bu sertifika sonrasında ise eğitmen gözetiminde 600 metreye kadar yükseklikte uçuş yapabilme hakkı elde ederler. Uçuşlarda başarı elde edemeyen adaylar ise eğitmenlerle beraber eğimli arazide alçak tepe uçuşlarına devam ederler. Ek olarak Yamaç Paraşütü P2 Eğitimi ‘nde adaylara iniş anındaki sakatlanmaları önlemek için beş nokta taklası adı verilen bir yöntem öğretilmektedir. Bu hareket ilk olarak askeri paraşütçüler tarafından bulunmuştur. Kişiye oluşabilecek aksiliklerde nasıl iniş yapması gerektiğini gösterir. Yamaç Paraşütü P2 Eğitimi‘ nde Adaylar bu hareket ile sert iniş anlarında zemini yumuşatarak kendilerini güvene alır. Bu sayede hayatta kalma oranı artmış olur. Bu harekette ilk olarak ayaklar birleşmiş, diz ve kalça adeleleri hafifçe bükülmüş hale getirilir. Hareket anında kaslarımızı kontrol altında tutmalıyız ama kesinlikle kasmamalıyız. Vücudumuz zemine değene kadar belirlenen standartta kalmalı. Yamaç Paraşütü P2 Eğitimi  bölgeleri için küçük tepeli, iniş ve kalkış alanlarında elektrik teli ve ağaç gibi engelleyici ve uzman kişiler için bile tehlike oluşturabilecek yapıların olmadığı alanlar seçilir. Tüm eğitimlerimiz THK sertifikalı paraşüt eğitmenlerimiz tarafından verilmektedir.

Başvuru Koşulları
  • Kurs başlangıç tarihi dahil olmakla birlikte 16 yaşından gün almış olmak,
  • Minimum 1.55 m ve Maksimum 2.00 m boya sahip olmak,
  • En az 45 kilo ve en fazla 110 kilo ağırlığında olmak,
  • Renk körü olmamak,
  • Sara, astım, yüksek şeker, tansiyon, sara ve kalp hastalığı gibi risk taşıyan hastalıklara sahip olmamak,
  • Sporun gerektirdiği fiziksel yetkinliklere sahip olmak.
Yamaç Paraşütü P2 Eğitimi İçin Gerekli Evraklar
Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Kurslara başvuracak adayların başvuru sırasında nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopisini yanlarına bulundurmaları gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş adaylardan adli sicil kaydı talep edilir. Ehliyet ya da kimlik kartında kan grubu bilgisi bulunmayanların ek olarak kan grubu belgesi alması gerekmektedir. Adaylar, son altı ay içinde çekilmiş 8 adet vesikalık fotoğrafa ve öğrenim durumu belgesine sahip olmalıdır. 

Uçuş kaza sigortası ya da banka dekontu talep edilen diğer belgeler arasında yer almaktadır.
Adaylardan istenen bir diğer belge sağlık raporudur. Sağlık raporu aile sağlığı merkezlerinden temin edilebilir. Ancak bazı özel durumlarda; hastaneden alınacak heyet raporuna ihtiyaç duyulabilmektedir. 18 yaşını doldurmuş olan adaylardan taahhütname talep edilmektedir. 18 yaşın altındaki adaylardan veli imzalı ve noter onaylı muvafakatname istenmektedir. Kurs sonunda elde edilecek sertifika için gerekli THK pulu da başvuru sırasında teslim edilmelidir.

  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • 18 yaşından büyükler için kurs başlama tarihinden önceki altı ay içinde alınan adli sicil kaydı. (Herhangi bir sebepten dolayı sürmekte olan davası olanlar, taksirli suç harici suçlardan hüküm giyen kişilerin kurs başvuruları kabul edilmemektedir.)
  • Kan grubu belgesi (Ehliyet veya kimlik kartında belirtildiyse ek belge gerekmemektedir.)
  • Öğrenim durum belgesi
  • Son altı ay içinde çekilmiş sekiz adet vesikalık fotoğraf
  • Uçuş kaza sigortası veya banka dekontu
  • Aile hekiminden alınan “Yamaç paraşütü yapabilir.” İbareli sağlık raporu (Öğretmen talebi üzerine hastaneden alınan tam teşekküllü uçuş ve atlayışa elverişli heyet raporu da istenmektedir.)
  • 18 yaşını dolduranlar için taahhütname, 18 yaşını doldurmayanlar içinse veli imzalı ve noter onaylı muvafakatname
  • Kurs sonu sertifikası için THK pulu
Canlı Destek
Canlı Destek
Türkiye Geneli Yamaç Paraşütü Uçuşları
Merhaba !
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?